ari nie, kami kepunan satu masakan "Steamed Fish"..
haha.. the fish we get is Tilapia Fish.. so, recepi ari nie ialah "Steamed Tilapia Fish".. First time masak nie.. pening-pening gak gan resepi nya.. neng pon tye la Mr. Google..
"Mr. Google yg helpful.. cmne nk masak steamed fish ek??"
after searching.. yay.! got the answer dh..
Ikan Kukus/Stim
Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.
ape lg?? neng pon jln kaki g kedai beli bahan.. then we start the our mission.. tibe-tibe.. afta bahan dh cukup.. tpi... ALAMAKS.. uuuaaarrrgghhh.. piring yg nk kukus ikan xdk..!! hahaha.. tok tek tok tek jalan g umah org dgn muke x malu pnjam barang masak.. haiisshh..
owkay.. bahan dh ckup.. alat dh sedia.. kita mula keja..! 1 jam masak ikan nie.. aiyyoo.. perut berbunyi-bunyi time masak..
finally, at 2.00 p.m. , "Steamed Tilapia Fish" sudah ciap..! perut 0h perut, sudah boley senyap dh laa..
napak sedap kan?? neng yg masak.. msti la sedap punyew..!
first time home made ♥ Steamed Tilapia Fish ♥.. yummy~~
korg pon bley cube resepi nie gak yew..
No comments:
Post a Comment